Whoepee! de gratis videotraining is online!

15 oktober 2015 • Geen categorie

Laatst kreeg ik een mooie vraag van iemand die met mijn e-book ‘Rondleiding door de piekerfabriek’ aan de slag is. Ik noem de vraagsteller hier even Erik. Hij vroeg zich af hoe het komt dat je dagenlang over iets kunt piekeren en malen, bijvoorbeeld over nare ziektes, over iets met je kind. En dat je wanneer de nood écht aan de man is je ineens heel cool en kordaat kunt handelen.  Zo’n mooie vraag, want hij legt precies het probleem van piekeren bloot. Ons brein  zit heel ingenieus in elkaar. Vanuit de oertijd heeft het een respons ontwikkeld die we fight & flight noemen. Een automatische reactie die in werking treedt wanneer er gevaar is en je jezelf (of een ander) in veiligheid moet brengen. Al je spieren spannen zicht aan, je pupillen vernauwen zich, je hartslag gaat omhoog, er komt adrenaline vrij. Alles zodat jij heel alert kan reageren. Dat is heel handig wanneer er echt fysiek gevaar is.  En dat was er veel in de oertijd (wilde dieren, wilde soortgenoten, gebrek aan voedsel).  Dat verklaart de reactie van Erik die heel cool en alert was toen het nodig was.

In onze tijd en onze omgeving is er gelukkig  niet meer zoveel fysiek gevaar als in de oertijd.  En de fight & flight respons is zich meer naar binnen gaan richten. Vervelende gedachten en gevoelens worden bestempeld als ‘gevaar’. In je lijf gaat een alarm af: vecht! Vlucht! En die gaat ons brein op dezelfde manier te lijf als gevaren van buiten. In de hoop hier net zoveel controle over te hebben als over die gevaren van buiten. Helaas werkt dat niet. We hebben geen controle over wat we denken en voelen.  Niet zoals je voor een auto kan wegspringen bijvoorbeeld. Je kunt niet bewust je been gevoelloos maken (zodat je die prik niet voelt). En als je ergens niet aan wil denken denk je er JUIST aan (de beroemde roze olifant).

Dus het nare gevoel gaat niet weg! Verdorie. Die nare gedachte ook al niet!

En je wilde er zo graag van af.

Dat is vaak het moment waarop je in die piekerfabriek belandt. Je hebt het idee dat je bezig bent met een oplossing. Maar die komt er niet want je bent bezig een probleem op te lossen dat niet op te lossen is. Piekeren is een vorm van vechten of vluchten, je probeert een probleem op te lossen dat niet op te lossen is.

Om te weten of je controlebehoefte tot vruchtbaar resultaat kan leiden kan je je het volgende  afvragen. Wat is er in het hier en nu waar ik iets aan kan doen of veranderen? Heb ik ziekteverschijnselen? Ga dan zo nodig naar een arts of neem andere maatregelen (rust, medicijnen).  Is er geen enkele concrete aanwijzing dat je écht iets onder de leden hebt? Dan probeert je brein de angst van de onzekerheid op te lossen. En helaas: dat gaat niet.

Het leven is per definitie een onzekere aangelegenheid.

Wat dan helpt? Acceptatie dat er onzekerheid is. ACT-therapeuten vervatten dit vaak in deze mooie metafoor: ben je bezig met het oplossen van een wiskundeprobleem of met een zonsondergang? In het geval van de zonsondergang rest je alleen nog er naar te kijken. Je kunt hem niet veranderen..

Ik snap dat acceptatie hartstikke lastig is.

Makkelijk gezegd is.

En daar heb ik iets heel leuks op bedacht. Rapapa… tatarataa…

Er is een videotraining ‘Stap uit de piekerfabriek’ Jaaaa!

In 6 filmpjes deel ik belangrijke tips om uit die piekerfabriek te stappen. Je krijgt er ook nog een prachtig e-werkboek bij waarin je opdrachten kan maken. Zo kan jij stap voor stap het piekeren los gaan laten. Jezelf minder in de weg gaan zitten. En gáán voor wat je zo graag wil.

En o ja. De videotraining is helemaal GRATIS. Echt.

Waarom? Omdat ik het zo leuk vind om te delen. Omdat het mijn missie is zo veel mogelijk mensen te bereiken en hen te helpen dat strenge verstand, dat gepieker wat meer los te laten.

Zoals een klant laatst zo mooi verwoordde: “Waaròm heb ik dit niet eerder geweten! Dit helpt zo enorm, iedereen zou dit moeten weten!”

Met deze link kom je op de pagina waar je je kunt aanmelden.

En.. wil je mij een beetje helpen met mijn missie? Wil je anderen wijzen op deze gratis training?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Menu Title